Sardin (Sardina pilchardus). En fiskart som tillhör familjen sillfiskar. Några andra närbesläktade fiskarter fångas och säljs också under namnet sardiner, till exempel Sardinops sagax.
Skarpsill (Sprattus sprattus) förekommer i Västerhavet och Östersjön. Skarpsill skiljs från sill genom sina skarpa fjäll på buken, som har gett den det äldre namnet vassbuk. Ett annat namn på skarpsill är brissling.
Ansjovis (Engraulis encrasicolus). En benfisk som är släkt med sillen. Arten ingår i familjen ansjovisfiskar (Engraulidae). Ansjovis förekommer endast sällsynt vid svenska västkusten. Utbredningen är längs Atlantkusten från södra Norge till nedanför ekvatorn samt i Medelhavet och Svarta havet.
Ansjovis: En konserverad fisk som i skandinaviska länder oftast görs av skarpsill. Det vill säga när du köper ansjovis från Sverige på burk är det inte ansjovis du äter utan istället skarpsill.
Sardeller: Ansjovis som har saltats och lagts in i olja i konserv. Sardell är ett svenskt namn på inläggning av ansjovis (Engraulis encrasiocolus).
Trots dessa skillnader är det viktigt att notera att i vissa regioner och kulturer används termerna "sardeller" och "ansjovis" synonymt. Det är antagliGen detta som bidrar till förvirringen. Det varierar också hur produkterna konserveras och presenteras i olika delar av världen.
Sardeller är saltade och inlagd i olja och kan vara guddomligt goda att bara äta som dom är.
Ansjovisen är marinerad och kryddad och används därav mest i matlagning som smaksättning, där den kanske mest välkända rätten är Janssons frestelse.