Sardeller eller ansjovis - Vad är skillnaden?

Har du koll på fisken?

Sardin (Sardina pilchardus). En fiskart som tillhör familjen sillfiskar. Några andra när­besläktade fiskarter fångas och säljs också under namnet sardiner, till ­exempel ­Sardinops sagax.

Skarpsill (Sprattus sprattus) förekommer i Västerhavet och Östersjön. Skarpsill skiljs från sill genom sina skarpa fjäll på buken, som har gett den det äldre namnet vassbuk. Ett annat namn på skarpsill är brissling.

Ansjovis (Engraulis ­encrasicolus). En benfisk som är släkt med sillen. Arten ingår i familjen ansjovisfiskar (Engraulidae).  Ansjovis förekommer endast sällsynt vid svenska västkusten. Utbredningen är längs Atlantkusten från södra Norge till nedanför ekvatorn samt i Medelhavet och Svarta havet.

I burken 

Ansjovis: En konserverad fisk som i skandinaviska länder oftast görs av skarpsill. Det vill säga när du köper ansjovis från Sverige på burk är det inte ansjovis du äter utan istället skarpsill.

Sardeller: Ansjovis som har saltats och lagts in i olja i ­konserv. Sardell är ett svenskt namn på inläggning av ansjovis (Engraulis encrasiocolus).


Trots dessa skillnader är det viktigt att notera att i vissa regioner och kulturer används termerna "sardeller" och "ansjovis" synonymt. Det är antagliGen detta som bidrar till förvirringen. Det varierar också hur produkterna konserveras och presenteras i olika delar av världen. 

Så Kom ihåg 

Sardeller är saltade och inlagd i olja och kan vara guddomligt goda att bara äta som dom är. 

 Ansjovisen är marinerad och kryddad och används därav mest i matlagning som smaksättning, där den kanske mest välkända rätten är Janssons frestelse. 

Snittar med ost och sardeller